Зазначається, що на ситуацію вплинула низка різних чинників.
У звіті асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» зазначається, що в січні оптові ціни були на рівні:
- цибуля — 14,5 грн/кг (+4% до січня минулого року);
- картопля — 24 грн/кг (+37%);
- морква — 26,5 грн/кг (+130%);
- огірки — 113 грн/кг (+27%);
- помідори — 77,5 грн/кг (-12%);
- буряк — 15 грн/кг (+28%);
- капуста — 36,5 грн/кг (+232%).
Фахівці УКАБ пояснили, що для овочів борщового набору головними причинами зміни цін стало зменшення пропозиції якісної продукції, скорочення запасів у сховищах і несприятливі погодні умови в період збирання врожаю. Крім цього, вплив на ціни справив високий попит від оптовиків і роздрібних мереж.
«Загалом поєднання зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряк і картоплю, водночас ціни на деякі імпортні продукти, наприклад, помідори, продовжують знижуватися через слабкий попит і збільшення пропозиції», — зазначили експерти.
Ціни на продукти в Укріані — прогнози експертів
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що українцям потрібно готуватися до зростання цін на продукти вже цієї весни. На вартість продуктів впливає ситуація з електроенергією та опаленням, а також інфляція
При цьому експерт у галузі сільського господарства Лариса Гук попередила, що ціни на продукти, зокрема, на овочі різко реагують на сезонні коливання.